Circulaire benadering: kozijnen opwaarderen versus vervangen, onze collega Erik vertelt de ins en outs

Wij voeren veel verschillende klussen uit op het gebied van ramen, deuren en kozijnen. In sommige gevallen kiezen onze relaties ervoor om hun huidige kozijnen te opwaarderen in plaats van deze te vervangen door nieuwe kozijnen. Onze collega Erik vertelt meer over de keuze om kozijnen te opwaarderen in plaats van ze te vervangen.

Onze collega: Commercieel Technisch adviseur Erik van Elk

Waarom is er interesse in het opwaarderen van een bestaand kozijn?

Soms kan het erg interessant zijn om de bestaande kozijnen op te waarderen. Als het huidige kozijn nog steeds goed past en van goede kwaliteit is, is het eigenlijk zonde om ze volledig te vervangen. Het bespaart niet alleen kosten, maar het is ook een duurzamere keuze. Als de mogelijkheid er is, laten we de kozijnen daarom gewoon zitten.”

Welke rol speelt circulariteit in dit verhaal?

“Circulariteit speelt een steeds grotere rol als argument voor het behouden van kozijnen. Als het kozijn nog in goede staat verkeert en goed is ingebouwd, wordt er steeds vaker besloten om het te behouden. Neem bijvoorbeeld een project in Gouda waar ik momenteel mee bezig ben. Daar zijn ze nog aan het overwegen of ze de kozijnen moeten vervangen of toch vanuit duurzame redenen zullen laten zitten, omdat deze nog geen 25 jaar oud zijn. Normaal gaat een aluminium kozijn tot wel 60 jaar mee.

De oplossingen voor afwijkingen aan kozijnen, worden vaak vanuit twee perspectieven bekeken. Neem bijvoorbeeld het geval dat een kozijn gedemonteerd moet worden vanwege een verzakking van het metselwerk. Als je dit puur vanuit een financieel perspectief bekijkt, zou je zeggen dat er een nieuw kozijn geplaatst zou moeten worden. Echter, vanuit de circulaire gedachte zou het oude kozijn weer teruggeplaatst kunnen worden, zelfs als dit misschien iets duurder is.”

Klopt het dat iets nieuws produceren goedkoper is dan recyclen?

“Ja, dat klopt. Op dit moment zie je dat het vaak goedkoper is om iets nieuws te produceren dan om te recyclen, zoals bijvoorbeeld bij de plastic afvalindustrie. De nieuwe grondstoffen voor plastic zijn momenteel zo goedkoop dat het voor verwerkers niet interessant is om van oud plastic nieuwe producten te maken. Zo is het momenteel nog steeds duurder om van gerecycled materiaal nieuwe kozijnen te maken dan van nieuwe grondstoffen.”

Het financiële aspect blijft belangrijk in de toekomst

“De toekomstige verwachting is dat men niet alleen zal kijken naar de technische aspecten en de herbruikbaarheid van materialen, maar ook naar de financiële aspecten op lange termijn. In de toekomst kan het dan bijvoorbeeld voordeliger worden om bestaande materialen te hergebruiken in plaats van nieuwe grondstoffen te gebruiken. Dit laat zien dat de kosten nog steeds een belangrijke rol spelen, vooral wanneer het verschil tussen het vervangen van kozijnen en het herstellen van bestaande kozijnen steeds kleiner wordt.”

Waarom wordt er momenteel gekozen voor het opwaarderen van een kozijn in plaats van het recyclen?

“Momenteel is het opwaarderen van een kozijn puur een kwestie van kostenbesparing en komt vaker voor dan het recyclen van een kozijn. Vanuit een productieperspectief bekijken we natuurlijk of het oude kozijn hergebruikt kan worden door het te recyclen. We kunnen het een kozijn in principe helemaal vermalen en er een nieuw secundair profiel van maken, maar dat proces kost natuurlijk energie. Het kozijn wordt dan gedemonteerd, vervoerd en verwerkt tot nieuw materiaal. Dat vereist veel warmte. Dus ja, als het mogelijk is, is het momenteel veel kostenefficiënter en duurzamer om het kozijn gewoon te laten zitten en simpelweg te upgraden.”

Is ieder kozijn geschikt om op te waarderen?

“Nee, niet ieder kozijn is geschikt om op te waarderen, dit hangt af van verschillende criteria. Bij aluminium kozijnen is een belangrijke overweging of er een isolator tussen het binnen- en buitenprofiel zit. Deze isolator voorkomt dat het kozijn aan de binnenkant net zo koud wordt als aan de buitenkant. Bij kunststof kozijnen wordt isolatie bijvoorbeeld bereikt door meerdere luchtkamers te creëren. Daarnaast, wanneer er technische gebreken zijn, kan het ook een reden zijn om kozijnen niet te opwaarderen, bijvoorbeeld als ze niet voldoen aan criteria voor warmteafvoer en stabiliteit.”

En hoe zit het met het hergebruiken van materialen? Welk materiaal is het beste te hergebruiken?

“Wat betreft het hergebruik van kozijnen, is kunststof wellicht het meest geschikte materiaal. Kunststof kozijnen gaan na demontage in een recycling fabriek door de shredder en worden uiteindelijk hergebruikt voor het maken van circulaire kozijnprofielen. Hout kan ook worden hergebruikt, maar meestal wordt het vermalen en omgezet in houtvezelplaten of andere plaatmaterialen. Hoewel er technieken zijn om van reststukjes hout nieuw balkhout te maken, is dit nog niet wijdverspreid. Hout heeft ook het risico op houtrot en vereist regelmatig onderhoud, in tegenstelling tot kunststof. Aluminium kan ook worden hergebruikt, maar het productieproces vereist over het algemeen meer energie dan bij kunststof. Over het algemeen lijkt kunststof dus het meest efficiënte en onderhoudsvriendelijke materiaal voor het hergebruiken van kozijnen.”

Ten slotte, wordt het hang- en sluitwerk, de rubbers en het glas ook hergebruikt?

“Nee, over het algemeen worden de overige onderdelen van een kozijn niet hergebruikt in dezelfde zin als het kozijn zelf. Wanneer we ervoor kiezen om het kozijn te laten zitten en opnieuw te gebruiken, wordt vaak alleen het glas, de rubbers en het hang- en sluitwerk verwijderd en vervangen. Daarbij kan het glas wel gerecycled worden, zo wordt het omgesmolten tot bijvoorbeeld nieuwe glazen flessen. Daarnaast is er momenteel een ontwikkeling gaande waarbij het oude (isolatie)glas wordt gedemonteerd en afgevoerd naar een glasfabriek, waar de onbeschadigde ruiten worden hergebruikt om nieuw HR++ glas van te maken. Dit proces levert gemiddeld een reductie van de CO2 footprint op van 40% ten opzichte van nieuwe beglazing.”