Als vrouw in de techniek werken? ‘Ga er gewoon voor!’

Carla op haar werkplek

Een week na de oprichting van GevelBeheer kwam de toen negentienjarige Carla Compagner bij ons in dienst. Inmiddels, heel wat jaren verder, is Carla getrouwd, heeft ze twee kinderen en woont ze in Meppel met haar gezin. Een doorgewinterde collega in de techniek dus, maar wie is onze collega Carla eigenlijk en hoe ervaart zij het werken binnen de bouw als vrouw?

Studie en loopbaan 

“Ik heb gestudeerd voor medisch secretaresse. Hierna heb ik werkervaring opgedaan als secretaresse bij een Notariskantoor. Dit bleek toch niet helemaal mijn ding te zijn. Mijn broer, die bij een gevelbouwer werkt, heeft me voorgesteld om daar te solliciteren voor een functie waarbij ik offertes moest opvolgen. “Kom donderdag maar op gesprek”, vertelde hij. Na dit gesprek werd gevraagd of ik die maandag erop al kon beginnen. Prima, dacht ik. En daar zat ik dan maandag ochtend om 8 uur.

Na een tijdje offertes nabellen, kwam ik bij de binnendienst afdeling te werken. Van orderverwerking ging ik door naar de monteursplanning. Ondertussen volgde ik van 1999 tot 2001 ook nog de bedrijfsschool. Aan het einde van deze opleiding kon ik zelfs een raampje maken. Na deze opleiding heb ik nog een jaar bedrijfsvoering gestudeerd aan het Deltion College. Tijdens deze opleiding heb ik ook mijn man ontmoet.”

Switch naar GevelBeheer Nederland 

“Op 17 januari 2002 ben ik begonnen bij GevelBeheer Nederland, toen nog gevestigd in Meppel. Destijds werkten er maar drie vrouwen bij GevelBeheer Nederland. Mijn eerste werkzaamheden omvatten onder andere planning, orderverwerking en telefonie. In die tijd waren de functies veel breder.

Naarmate de organisatie groter werd, ging ik mij meer op één ding focussen. In 2005 richtte ik me dan ook volledig op de planning, waarna in 2009 de stap naar servicecoördinator volgde. Later, in 2012, ben ik als contractbeheerder aan de slag gegaan. In 2018 ben ik gewisseld met de servicecoördinator van rayon West en sinds die tijd vervul ik weer als service coördinator mijn werkdagen.” 

Het team en de werkomgeving 

“Ik vind het team en de werkomgeving erg prettig. Het team is steeds groter geworden. Inmiddels bestaande uit 9 personen. Het is een fijne groep. We ondersteunen elkaar en kunnen altijd hulp vragen als dat nodig is. De open communicatie zorgt ervoor dat we alles kunnen overleggen en elkaar goed op de hoogte kunnen houden. De kantoortuin vind ik fantastisch, omdat het zorgt voor een open sfeer waarin je altijd op de hoogte bent van wat er speelt en waar iedereen mee bezig is.”

Motivatie 

“De grootste motivator in mijn dagelijkse werk, is het kunnen helpen van onze klanten die worstelen met problemen die wij kunnen oplossen. Efficiënt plannen en snel handelen om mensen te helpen die echt in nood zijn, zoals bij een lekkend raam of binnenstromend water, geeft me voldoening. Ik ben constant bezig met leren en streven naar vooruitgang, omdat er altijd ruimte is om beter te worden.”

Typische werkdag

“Een typische werkdag begint voor mij met het afhandelen van e-mails tot ongeveer 9 uur ’s ochtends. Daarna beoordeel ik de terugkoppelingen uit het veld van de monteurs, waarbij vaak extra vragen ontstaan die ik dan opvolg. Onlosmakelijk hieraan verbonden is het factureren en gereed melden van de orders.

Mijn middag start ik vaak met plannen, waarbij het werk, wat via het Klant Contact Centrum binnenkomt, wordt ingepland. Ook de orders waar de materialen voor binnen zijn gekomen worden ingepland. Gedurende de dag neem ik constant telefoontjes aan en heb ik veel overleg met collega’s en klanten. Iedere dag gebeuren er weer andere dingen.”  

Ervaring als ‘Vrouw in de technische sector’

“Vroeger waren er nauwelijks vrouwen in de technische sector. Het was traditioneel een mannenwereld en stond bekend om zijn ruwe omgeving. Tegenwoordig werken er veel meer vrouwen in de techniek.”

Carrière nastreven

“Mijn inspiratie voor een carrière in de technische sector kwam min of meer toevallig. Mijn broer heeft me voorgesteld voor een gesprek en zo ben ik erin gerold. Ik vind het geweldig om betrokken te zijn bij de nazorg van de gevels van de gebouwen. Elk jaar bezoek ik met mijn man Amsterdam en bewonder ik de gebouwen waar we aan hebben meegewerkt. Het geeft me voldoening om mensen blij te maken met ons werk in de bouwsector. Ik ben ook oprecht geïnteresseerd in het vak en de materie.”

Vooroordelen en obstakels

“Ik ben vooral trouw gebleven aan mezelf en heb duidelijk gecommuniceerd over mijn wensen en bedoelingen. Ik heb gemerkt dat er soms vooroordelen waren over vrouwen in de technische sector, zoals het idee dat vrouwen minder kennis zouden hebben of dat ze zwakker zouden zijn. Er heerste vroeger ook een meer onderdanige rol voor vrouwen. Tijdens mijn loopbaan heb ik laten zien dat dit niet het geval hoeft te zijn en dat vrouwen net zo capabel zijn als mannen. Zo ben ik zelf een voorbeeld van hoe vrouwen na een zwangerschap weer kunnen werken en een rol kunnen vervullen in de technische sector.”

Advies voor jonge vrouwen

“Ik zou adviseren aan jonge vrouwen die geïnteresseerd zijn in een loopbaan in de technische sector om traditionele denkbeelden over genderrollen los te laten. Blijf trouw aan jezelf en volg je hart. Het resultaat van je werk in de techniek, zoals de gebouwen waar je aan mag meewerken, kan heel inspirerend zijn.”

Dus ben jij klaar voor een baan in de technische sector? Bekijk dan snel onze vacatures: Vacatures » Gevelbeheer Nederland » Stel je voor! (werkenbijgevelbeheer.nl)